Polttarit morsiamen ja sulhasen tapaan

Polttariseurueet ovat elämysten suurkuluttajia. Tämän sain todeta muutama vuosi sitten kiertäessäni kokeilemassa elämyksiä ympäri Suomen. Oli nimittäin vaikea löytää aktiviteettia, joka ei olisi sopinut osaksi polttaripäivän ohjelmaa. Esimerkiksi varjoliidon järjestäjä kertoi, että heillä käy säännöllisesti lentämässä muun muassa supermiehiä ja lehmiä.

Vaikka kaksia samanlaisia polttareita ei ole, niin yleensä päivänsankari pääsee polttareissa kokeilemaan jotain uutta ja erikoista. Onnistuneiden polttareiden kaava on usein seuraava: Päivänsankari yllätetään lauantaiaamulla (tai vielä parempaa: arkiaamuna töissä) koko kaveriporukan voimin. Morsian tai sulhanen puetaan asiaan kuuluvalla tavalla vaikkapa lentoemännäksi tai mehiläiseksi. Päivään kuuluu yhteistä jännittävää tekemistä, tehtäviä päivänsankarille, saunomista, hyvää ruokaa ja juomaa sekä biletystä. Joskus yö vietetään mökillä tai hotellissa ja juhlat jatkuvat vielä seuraavana päivänä. Tärkeintä on kuitenkin poistaa tulevista häistä johtuvaa stressiä.

Eroavatko morsiamen polttarit sitten jotenkin sulhasen polttareista? Morsiamen polttareista puhuttaessa avainsanoja ovat skumppabrunssi, tanssitunnit, hemmottelu ja perinteet. Esimerkiksi tankotanssi on siitä hyvä ohjelmanumero, että siihen pääsee osallistumaan koko porukka. Näppituntumalla arvioiden morsiamen ystäväpiiri panostaa enemmän polttaripäivän valmisteluun askartelemalla koristeita, asuja ja suunnittelemalla tehtäviä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että bestman suhtautuisi tärkeään polttareidenjärjestämistehtäväänsä vähemmän kunnianhimoisesti kuin kaaso. Sulhaselle suunnitellut aktiviteetit voivat olla hyvinkin suureellisia, kuten lapsuuden Ferrari-ajohaaveen toteuttaminen.

Naisten saunomiseen liittyy perinteisiä morsiustaikoja. Morsianta saatetaan hemmotella kasvonaamioilla tai hieronnalla. En tosin ole varma, voiko hiusten pesemistä kananmunilla tai havujen päälle istumista pylly paljaana pitää hemmotteluna, mutta ainakin ne hellivät polttariseurueen nauruhermoja. Olenpa ollut myös polttareissa, joissa morsian vietiin kauneushoitolaan jalkahoitoon ja manikyyriin.

Miesten polttareihin kuuluu (nämä tiedot on hankittu salapoliisityöllä) monesti mökkeilyä tai jopa viikonloppu ulkomailla, sulhasen rohkeuden haastamista ja yhdessä rentoutumista. Seinäkiipeilyssä koko seurue pääsee haastamaan itsensä, mutta saattaa olla, että vain sulhanen laitetaan pienlentokoneen kyytiin. Eikä välttämättä riitä, että päivänsankarin rohkeutta testataan, vaan myös älylliset kyvyt saatetaan laittaa koetukselle esimerkiksi huonepakopelissä. Siinä missä morsian nauttii kauneushoidoista ja perinnetaioista, sulhasta hemmotellaan lähinnä oluella.

Polttarit sulhasen ja morsiamen tapaan poikkeavat siis vähän toisistaan, mutta polttareiden onnistumiseen tämä ero tuskin vaikuttaa: tärkeintähän kaikissa polttareissa on viettää päivä ystävien kanssa ja pitää hauskaa. Tyyli näiden tavoitteiden saavuttamiseen on vapaa.

netta, uusi

Netta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s